Facebook

Legfrissebb

Beszámoló a katalógus bemutatónkról

Az alábbi linkre kattintva érheti el a beszámolót:   http://www.sopronmedia.hu/cikkek/bemutattak-a-soproni-evangelikus-gyulekezet-evszazadai-cimu-kiallitaskatalogust  

Tovább
Kiállításkatalógus bemutató

A Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei 2017. december 12-én mutatta be magyar és német kiállításkatalógusát. A kötetek 2500 Ft-ért megvásárolhatóak levéltárunkban és a Cédrus Könyvesboltban (Bünker köz 2.).  

Tovább
Téli nyitva tartás

Tisztelt Látogatók! A múzeum 2017. december 1. és 2018. március 31. között zárva tart.  Látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadunk.

Tovább
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Sári berek – ujjbábjáték Az evangélikus egyház Teremtés hete című programjához kapcsolódva, – melynek egyik központi témája a hogyan éljünk harmóniában a teremtett világgal, – gyerekek számára egy amatőr ujjbábjátékkal mutatjuk be az évszakok változásait. Ennek a körforgásnak részesei az állatok, akiket a műsor során ismert versekkel, dalokkal csalogatunk elő. Ez a világ kerek és gömbölyű. Ez a […]

Tovább
Reformáció 500 konferencia, kiállításmegnyitó, kerekasztal-beszélgetés

A Soproni Evangélikus Gyűjtemények sok szeretettel várja Önöket a szeptember 20-i rendezvényen. A részletes program ide kattintva érhető el.        

Tovább
Múzeumom Éjszakája – Szekérrel a vallásszabadság felé

A Soproni Evangélikus Múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók, – Sopronban először – az artikuláris helyekről szóló időszaki kiállításunkat is megtekinthetik. Az artikuláris helyeket az 1681-es soproni országgyűlés határozta meg: eszerint az ország észak-nyugati részén megyénként 2-2 helyet jelöltek ki, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat. A törvény biztosította a vallásgyakorlatot a szabad királyi- és […]

Tovább
Adománykérés

Kedves Múzeumunk Iránt Érdeklődők! Szomorúan tapasztaltuk, hogy gyűjteményünk egy művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű darabja néhány hete gyors ütemű, szinte napról napra érzékelhető romlásnak indult. A soproni polgárházaspárt ábrázoló reneszánsz portrépárból a férfiről készült arcképről van szó, amelyet 1901-ben adományozott gyülekezetünknek Eckel Ágost. A mellékelt képen jól látható a portré jelenlegi állapota. A restaurálás költségeit, mint […]

Tovább

 

Hónap műtárgya/irata

galffy-adomanylevelGálffy Ádám adománylevele, 1676. augusztus 25.

A gyülekezet az évszázadok során számos jótevőjének mondhatott köszönetet, de mindannyiuk közül kiemelkedik Gálffy Ádám (1622-1686) császári és király kamarás személye. Soproni származású kereskedőcsalád sarja, aki miután bejárta a világot, részt vett a törökök elleni téli hadjáratban, majd 1674-ben a szabad vallásgyakorlás lehetősége miatt költözött vissza Sopronba.

Tizenkét évig élt még itt, ezalatt nagylelkű adományokkal gazdagította gyülekezetét. Miután az ő jelentős anyagi hozzájárulásával 1674-ben megépült első fatemplom két évvel később leégett, az új fatemplom építésére adakozók között ismét ott találjuk.

Az alább közölt adománylevélben hagyja a gyülekezetre gyűjteményünk egyik legbecsesebb darabját, a bibliai jelenetekkel díszített aranyozott ezüst keresztelőtálat a hozzá tartozó kancsóval együtt, amelyet az Iparművészeti Múzeum őriz, és 2017 októberéig állandó kiállításunkon megtekinthető.

Gálffy Ádám további értékes adományairól a későbbiekben is írni fogunk.

 

Én Gállffy Ádám, a római császári felség kamarása ennek erejével kinyilvánítom, mivel megengedhetem magamnak, hogy az én jó Istenem tiszteletére és szent használatára egy tiszta ezüst és díszesen aranyozott keresztelő tálat a hozzátartozó kancsóval, melyek együttesen bécsi súlymértékben 10 márkát és 4 latot tesznek ki augsburgi próbával, a mai napon a Soproni Evangélikus Konventnek adományozom. Az adományozás mindaddig érvényes, amíg Istenünk a soproni evangélikus gyülekezetet fenntartja, ennek megszűnése esetén a két tárgy tulajdonjoga minden vita vagy tiltakozás nélkül visszaszáll rám. Ezt az adományozást, nem saját kezűleg írtam, azonban aláírásommal és pecsétemmel is megerősítem.

Történt Sopronban, az 1676. évben augusztus hónap 25. napján

Adam Gallffy