Facebook

Legfrissebb

Beszámoló a katalógus bemutatónkról

Az alábbi linkre kattintva érheti el a beszámolót:   http://www.sopronmedia.hu/cikkek/bemutattak-a-soproni-evangelikus-gyulekezet-evszazadai-cimu-kiallitaskatalogust  

Tovább
Kiállításkatalógus bemutató

A Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei 2017. december 12-én mutatta be magyar és német kiállításkatalógusát. A kötetek 2500 Ft-ért megvásárolhatóak levéltárunkban és a Cédrus Könyvesboltban (Bünker köz 2.).  

Tovább
Téli nyitva tartás

Tisztelt Látogatók! A múzeum 2017. december 1. és 2018. március 31. között zárva tart.  Látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadunk.

Tovább
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Sári berek – ujjbábjáték Az evangélikus egyház Teremtés hete című programjához kapcsolódva, – melynek egyik központi témája a hogyan éljünk harmóniában a teremtett világgal, – gyerekek számára egy amatőr ujjbábjátékkal mutatjuk be az évszakok változásait. Ennek a körforgásnak részesei az állatok, akiket a műsor során ismert versekkel, dalokkal csalogatunk elő. Ez a világ kerek és gömbölyű. Ez a […]

Tovább
Reformáció 500 konferencia, kiállításmegnyitó, kerekasztal-beszélgetés

A Soproni Evangélikus Gyűjtemények sok szeretettel várja Önöket a szeptember 20-i rendezvényen. A részletes program ide kattintva érhető el.        

Tovább
Múzeumom Éjszakája – Szekérrel a vallásszabadság felé

A Soproni Evangélikus Múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók, – Sopronban először – az artikuláris helyekről szóló időszaki kiállításunkat is megtekinthetik. Az artikuláris helyeket az 1681-es soproni országgyűlés határozta meg: eszerint az ország észak-nyugati részén megyénként 2-2 helyet jelöltek ki, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat. A törvény biztosította a vallásgyakorlatot a szabad királyi- és […]

Tovább
Adománykérés

Kedves Múzeumunk Iránt Érdeklődők! Szomorúan tapasztaltuk, hogy gyűjteményünk egy művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű darabja néhány hete gyors ütemű, szinte napról napra érzékelhető romlásnak indult. A soproni polgárházaspárt ábrázoló reneszánsz portrépárból a férfiről készült arcképről van szó, amelyet 1901-ben adományozott gyülekezetünknek Eckel Ágost. A mellékelt képen jól látható a portré jelenlegi állapota. A restaurálás költségeit, mint […]

Tovább

 

A múzeum története

A Templom utca 12-ben, az ún. evangélikus paplakban az épület felújítását követően 1981-ben létrejött egy kiállítás, mely három gyülekezettörténeti eseményről emlékezett meg: Lackner Kristóf, Sopron tudós polgármestere halálának (1631) 350., a soproni országgyűlés (1681) 300. és a Türelmi rendelet kiadásának (1781) 200. évfordulójáról. A nagysikerű kiállítás két évig volt megtekinthető. Ezt követően több kiállításnak is helyett adott a múzeum, így 1983-ban a „Fejezetek a nyugat-dunántúli evangélikus iskolák történetéből”, majd a következő évben a nagy reformátorunk, Luther Márton (1483–1546) születésének 500. évfordulójáról. A ma is látható templom építésének 200 éves évfordulójára is kiállítást szerevezett a gyülekezet 1984-ben.

A kiállítások sikerein felbuzdulva 1986 júniusában nyílt meg az új, immár állandó kiállítás, mely új szempontok és új rendszer szerint adott általános összképet gyülekezetünk történetéről, intézményeink működéséről. A kiállítás több tematikus részből állt: foglalkozott a templom történetével, felszerelésével (harangok, orgona, kegyszerek), berendezésével. Válogatást adott a gyülekezet lelkészeinek munkásságából (bibliafordítás, énekeskönyvek, imádságos könyvek, bibliai szótár szerkesztése, katekizmus írása, más irodalmi, műgyűjtői, műfordító, oktató, nevelői tevékenység). Szólt a soproni evangélikus tanintézetek munkájáról, majd bemutatta a gyülekezet szerteágazó, sokirányú szeretetszolgálatát, az 1949–51 között működésüket beszüntetni kénytelen szeretetintézmények munkáját (Testvéregyesület, Nőegylet, Leányegyesület, Árvaház, helyi Gyámintézet, Diakonissza Intézet, Olvasó és Ifjúsági Egyesület). A kiállítás a soproni evangélikus szellem néhány kiemelkedő képviselőjének bemutatásával zárult.

A Soproni Evangélikus Egyházközség 2014-ben az államtól kárpótláson visszakapott egykori evangélikus népiskola épületébe (Színház utca 27.) költözött.  Itt az új, 21. századi igényeknek megfelelő gyülekezettörténeti kiállítás 2015. október 10-én nyitotta meg kapuit és azóta is várja a látogatókat.