Facebook

Legfrissebb

Beszámoló a katalógus bemutatónkról

Az alábbi linkre kattintva érheti el a beszámolót:   http://www.sopronmedia.hu/cikkek/bemutattak-a-soproni-evangelikus-gyulekezet-evszazadai-cimu-kiallitaskatalogust  

Tovább
Kiállításkatalógus bemutató

A Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményei 2017. december 12-én mutatta be magyar és német kiállításkatalógusát. A kötetek 2500 Ft-ért megvásárolhatóak levéltárunkban és a Cédrus Könyvesboltban (Bünker köz 2.).  

Tovább
Téli nyitva tartás

Tisztelt Látogatók! A múzeum 2017. december 1. és 2018. március 31. között zárva tart.  Látogatókat előzetes bejelentkezés után fogadunk.

Tovább
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Sári berek – ujjbábjáték Az evangélikus egyház Teremtés hete című programjához kapcsolódva, – melynek egyik központi témája a hogyan éljünk harmóniában a teremtett világgal, – gyerekek számára egy amatőr ujjbábjátékkal mutatjuk be az évszakok változásait. Ennek a körforgásnak részesei az állatok, akiket a műsor során ismert versekkel, dalokkal csalogatunk elő. Ez a világ kerek és gömbölyű. Ez a […]

Tovább
Reformáció 500 konferencia, kiállításmegnyitó, kerekasztal-beszélgetés

A Soproni Evangélikus Gyűjtemények sok szeretettel várja Önöket a szeptember 20-i rendezvényen. A részletes program ide kattintva érhető el.        

Tovább
Múzeumom Éjszakája – Szekérrel a vallásszabadság felé

A Soproni Evangélikus Múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók, – Sopronban először – az artikuláris helyekről szóló időszaki kiállításunkat is megtekinthetik. Az artikuláris helyeket az 1681-es soproni országgyűlés határozta meg: eszerint az ország észak-nyugati részén megyénként 2-2 helyet jelöltek ki, ahol a protestánsok szabadon gyakorolhatták vallásukat. A törvény biztosította a vallásgyakorlatot a szabad királyi- és […]

Tovább
Adománykérés

Kedves Múzeumunk Iránt Érdeklődők! Szomorúan tapasztaltuk, hogy gyűjteményünk egy művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű darabja néhány hete gyors ütemű, szinte napról napra érzékelhető romlásnak indult. A soproni polgárházaspárt ábrázoló reneszánsz portrépárból a férfiről készült arcképről van szó, amelyet 1901-ben adományozott gyülekezetünknek Eckel Ágost. A mellékelt képen jól látható a portré jelenlegi állapota. A restaurálás költségeit, mint […]

Tovább

 

Küldetésnyilatkozat

A Soproni Evangélikus Egyházközség Gyűjteményeinek, a Levéltárnak, a Múzeumnak és a Könyvtárnak közös feladata, hogy az ország legrégebbi evangélikus gyülekezetének múltját hitelesen, de a ma embere számára könnyen befogadhatóan, személyes hangon közvetítse. A gyűjteményébe került tárgyakat őrizze, konzerválja vagy restaurálja, a kutatók és látogatók számára igény esetén elérhetővé tegye, múltját kutassa és a feldolgozott eredményeket publikálja, gyűjteményét lehetőségeihez mérten gyarapítsa.

Bár gyűjtőköre a Soproni Evangélikus Egyházmegye területe, kitekintéssel él a Kárpát-medencei evangélikusokra és azon túl Európa evangélikus közösségére. Feladatát nem elszigetelten próbálja teljesíteni, hanem világi és egyházi, helyi, térségi, országos és német nyelvterületen dolgozó társintézményekkel együttműködve.

Gyűjteményei olyan tudástárak, melyekből bőven meríthetnek az oktatás, a tudomány és a művészetek képviselői.

Hisszük és valljuk, hogy gyülekezetünk történetének bemutatása nem csupán tudományos feladat, hanem hitvallás is amellett, hogy gyülekezetünk 450 éves történelmével csak azért büszkélkedhetünk, mert a történelem viharai során a gyülekeztet az Egyház Ura tartotta kezében.